Showing posts with label Trivia. Show all posts
Showing posts with label Trivia. Show all posts

Nov 14, 2010

Connection To A Theme

The individual questions connect to a theme (not exhaustive). Also, Which Indian also qualifies to this inexhaustive list?



1. She is the first (having some personal quality or traits you may say) of her kind to do something. You need to tell me about another person who on the saimilar lines, became the first in California, USA.



Ans.: Jóhanna Sigurðardóttir, the world's first openly LGBT head of government of the modern era. On this line in California, Harvey Bernard Milk became the first openly gay man to be electedto public office in California, when he won a seat on the San Francisco Board of Supervisors.



2. This photograph was essentially tampered with and a big change was made in it and published in the Skeptic Magazine which created a furore among the followers of Sathya Sai Baba. Put Fundaez.




Ans.: In the Nov 2007 Volume 20; No.07 (dated 15-11-2007) issue of his Indian Skeptic Magazine, Premanand tries to pass off a fraudulent black and white photo of Sathya Sai Baba with Idi Amin, who was born in 1925 and died in 2003. This tampered photo is eerily similar to one copyrighted and published in the online RadioSai Newsletter in February 2006 with the caption...Dr G Venkataraman (right) and Sri K. Chakravarthi with Swami after the ceremony. It is obvious that Chakravarthi's image was replaced with Idi Amin who would actually be a year older than then 81 year old Sai Baba if Amin were still alive







3. Identify the singer and the movie.





Ans.: Audrey Hepburn singing ‘Moon Rover’ in the movie Breakfast at Tiffany’s.



4. Identify the gentleman




Ans.: Ray Charles
This statue is situated at Geenville, Florida.



5. Identify the pianist who came into limelight once again in 1995.





Ans.: David Helfgott


Theme: Real life characters potrayed in movies which won the Academy Awards.

Aug 14, 2010

Independence Day Special India Quiz

1. What is the main source of inspiration behind this logo?







Ans.: The XIX Commonwealth Games 2010 logo is derived from the Chakra which symbolizes the national freedom, integrity and vigor.


2. Identify this HERO.




Ans.: Chandrashekhar Sitaram Tiwari, better known as Chandrasekhar Azad, one of the most important revolutionary, who shot himself, keeping his pledge to never be captured alive by the British



3. The horse stables in this Japanese Shinto shrine have an Indian connection. Give me the connection.





Ans.: The stable of the shrine's sacred horses bears a carving of the three wise monkeys, who hear, speak and see no evil, a traditional symbol in Chinese and Japanese culture, which was hugely popularized by Mahatma Gandhi in India and in some school text books is attributed as a brainchild of the Mahatma.




4.ID the TV serial from this theme music.





Ans.: Bharat Ek Khoj





5. In the early 18th Century, Lahore was famous for its weekend markets. The tradition was such that the first sale on every market day was made to a dwarf. What practice has this resulted in?

Ans.: Boni or Bauni. The hindi / urdu word for a dwarf is Bauna,so Bauni from the word Bauna.


6.Id the chick performing in the opening titles of this movie (ala James Bond flick type opening credits) and also her other claim to fame





Ans.: Katy Mirza. She was the first Indian girl to be Playboy’s bunny girl.



7.The person in this pic (along with Indira Gandhi) was a veteran journolist and played an instrumental role in the episode of India giving asylum to a World figure. Put Fundaez.




Ans.: Naresh Chandra Rajkhowa.
The Dalai Lama’s request letter for asylum had reached Rajkhowa by mistake in Shillong, where he was based as the correspondent of the The Assam Tribune, a local English daily published from Guwahati.
The messenger, who carried the Dalai Lama’s request letter written in English, reached Rajkhowa instead of a government official to whom the letter was addressed and who was residing near the journalist’s residence.
Rajkhowa first copied the whole letter before sealing it once again for handing it over to the messenger for delivery to the official and thus broke the story about the Dalai Lama’s flight in The Assam Tribune.
Rajkhowa was also the first Indian journalist to have interviewed the Tibetan religious leader.



8. Distribution and Collection flowchart of?






Ans.: Shri Mahila Griha Udyog Lijjat Papad


9. Id the valiant lady on the stamp and what is her claim to fame.




Ans.: Neerja Bhanot.
She was a flight attendant for Pan Am airlines, based in Bombay, India, who died while fighting terrorism on board the hijacked Pan Am Flight 73 on September 5, 1986, she went on to become the youngest recipient of India’s highest civilian award for bravery, the Ashoka Chakra



10. X (a term depicted in this cartoon) has been happening in India since 1959. The intensity of X has been lowered this year. What and Where?





Ans.: X is Goose-Step.The goose-step is a special marching step usually performed in formal military parades and other ceremonies. While marching in parade formation, troops swing their legs in unison to a nearly horizontally position while keeping their knees locked. It happens at the Wagah Border at the Flag Lowering Ceremony (see video below) every day. In July 2010, as part of a move initiated by India, both countries agreed to tone down the aggressiveness exhibited by soldiers during the gate closing ceremony. This was owing to the fact that the soldiers hurt their feet and knees performing the goose-stepping every day


Jul 7, 2010

India Quiz

1.Connect the two ladies.


Ans.: Indira Gandhi (IGI,Delhi) and Ahilya Bai Holkar (Indore) are the only two airports in India named after females.


2. Put Fundaez.



Ans.: This is a book written by Sir Edmund Hillary which gives account of his Jet Boat expedition from the mouth of the Ganges to the source of the Ganges, i.e. against the flow of the river in 1977.


3. Identify the gent on the TIME Cover.




Ans.: V. K. Krishna Menon



4. Connect


Ans.: Nagin.

Vyjantimala, Reena Roy, Sri Devi, Mallika Sherawat. All have played Nagins in movies




5. Print Ad for?



Ans.: Kleenex Tissues


6.These four ladies are the only ones who have done this. Put Fundaez.




Ans.: Jaddan Bai, Saraswarti Devi, Usha Khanna, Sneha Khanwalkar are the only four females to have composed music in Bollywood.



7. A sponsored an All India Beauty Contest for hunting a new face for Bollywood and was won by B. C is a photograph from the sets of the movie D, where B is seen along with the lead male star and the director.

Solve for A,B,C & D.














Ans.: 'For Talat's film 'DIL E NADAAN' [D], famous producer A.R. Kardar launched an 'All India Beauty Contest' to hunt for a new heroine to act opposite this immensely popular and much sought after Singing Star. The contest was sponsored by "Kolynos" [A] the then leading brand of toothpaste. The winner was beautiful Peace Kanwal [B] and she did the romantic lead opposite Talat. It was a dream come true for her ! Which girl in those days would not have given her right ear to come face to face with this handsome King Of Ghazals !!!



8. Connect






Ans.: Founders of the different State Banks which were later nationalised.

Mir Osman Ali Khan,Nizam of Hyderabad (State Bank of Hyderabad)
Maharaja Bhupinder Singh of Patiala (State Bank of Patiala)
M. Visvesvaraya (State Bank of Mysore)
C.P.Ramaswamy Iyer (State Bank of Travancore)
Maharaja Tukoji Rao Holkar III (State Bank of Indore)



9. Look at the painting carefully and weave a story in connection with the stone shown alongside.





Ans.: Katha of Syamantaka Mani and Kohinoor Diamond.

Syamantaka Mani is perhaps the most famous jewel in Indian Mythology. The painting shows Lord Krishna with Jambavanta and the Syamantaka Mani. According to Hindu mythology, Lord Krishna fought with Jambavanta to get the Syamantaka Mani. It is speculated that the Kohinoor is indeed the Syamantakamani passed down through the ages.



10. Lateral Thinking. Specific Connect





Ans.: NDTV

NDTV India
NDTV Imagine (Imagine by John Lenon)
NDTV Profit
NDTV Lumiere (Lumiere Brothers)
NDTV Imagine Showbiz (Showbiz, Mukesh Bhatt movie)

Jun 2, 2010

Text Quiz I

1. It is alternatively called 'Patience'. There is an old tradition in the German or Scandinavian countries to use "patience" as a guide to what the near future has to offer, a kind of "luck" meter. This belief assumes that a person’s "luck" will vary from time to time and important matters should not be initiated or conducted when the cards are not favourable. If there are no winnings in the game for a number of tries it spells caution in what you do. If a win at the first try times are good and “luck” smiles at you, thus the immediate future can be used for important decisions. Timing the game is a further indicator of the strength of the outcome. What am I talking about?

Ans.: Solitaire (Card Game)


2. It has been the most decorated molecule in modern science. Atleast 13 people have received Nobel Prizes for their research on this molecule. Which one?


Ans.: Cholesterol


3. In India, Where would you be posting a letter if the PIN Code started with a 9?


Ans.: Army Post office(APO) and Field Post office(FPO)


4. Who holds the world record for the longest serving Defence Minister of a Country.


Ans.: Raul Castro, Fidel Castro's brother.


5. The Kármán line, named after Theodore von Kármán, is the internationally designated boundary of what?

Ans.: The Kármán line lies at an altitude of 100 km (just over 60 miles) above the Earth's sea level, and is commonly used to define the boundary between the Earth's atmosphere and outer space. This definition is accepted by the Fédération Aéronautique Internationale (FAI), which is an international standard setting and record-keeping body for aeronautics and astronautics.


6. Ram Gopal Varma made Company. Who made Company Limited?

Ans.: Satyajit Ray. (Its the English title of his movie Seemabaddha)


7. In 1988, to commemorate the 100th year of the birth Jawaharlal Nehru, what was introduced with the name being a hindi translation of "100th year"?

Ans.: Shatabdi Express


8.Who was the first Indian to receive royalty from the sale of records?

Ans.: Rabindranath Tagore

9. Pre independence, which brand used to run ads with the following lines: “Makes white clothes stay white. Pure swadeshi and free from animal fat”?


Ans.: Tata 501 soap


10. Which Nobel Prize winner spent all his prize money to buy diamonds and study Spectroscopy?


Ans.: C.V.Raman




Apr 8, 2010

Quiz 2010 - 4

1. Who is the deity?

(Hint: Like the Brahma Temple at Pushkar, I think this too is the only temple of this deity)




Ans.: Ravana, this temple is at Jodhpur, Rajasthan.
One sect of Brahmins believe that they are descendants of Ravana, and therefore have constructed a temple there and worship him.


2. Identify this band of brothers.
(Hint: They have scored music for some popular Hindi movie songs)




Ans.: RDB (Rythm, Dhol, Bass), Kuly, Manj and Surj, the guys behind some peppy numbers like the song Singh is Kingg and Rafta Rafta from Namaste London

3. Identify the advertiser.

(Hint: Indian Bank :P)





Ans.: Indian Overseas Bank.






4. Again, Identify the advertiser.





Ans.: History Channel.






5. A served as an inspiration for X and B for Z. Idnetify all

(Hint: Very popular characters)





Ans.: Prince Bernhard of Lippe-Biesterfeld (A) served as inspiration for James Bond (X) and Sidney Cotton (B) was inspiration to Q (Z)


6. Identify these dudes

(Hint: They created something, which beacme very famous & is used by all of us, well almost)



Ans.: Rajat Agarwalla & Jayant Agarwalla, creators of the popular online word game Lexulous (formerly Scrabulous)


7. He was the last man to be given a certain kind of treatment. Put fundaez.




Ans.: Hamida Djandoubi, last person to be guillotined




8. Identify the building from its architecture.

(Hint: Though its famous for other reasons.)





Ans.: Babri Masjid



9. Very simple, who fills up the blank




Ans.: US Presidents who have won the Nobel Peace Prize:

Theodore Roosevelt (1905)
Woodrow Wilson (1919)
Jimmy Carter, Jr. (2002)
Barack Obama (2009)


10. Hardcore Hollywood question - Complete the series.

(This might turn out to be bad question :P)




Ans.: "Rambo. Terminator. Indiana Jones. Vinny Gambini". This is the tagline of the Joe Pesci movie, My Cousin Vinny


Feb 19, 2010

Quiz 2010 -3

1. Astonished? Put fundaez




Ans.: CNN was caught a bit red-faced on 16 April 2003 when they discovered that a technical glitch had made some obituary templates they had prepared for several famous but not-yet-dead persons like Dick Cheney, Ronald Reagan, Bob Hope, Fidel Castro , Nelson Mendela etc. accessible to the general public via one of their development web sites, because of a tech glitch.



2. What do these markings signify?





Ans.: These are 'Remaindered Books'.
Remaindered books are books that are no longer selling well and whose remaining unsold copies are being liquidated by the publisher at greatly reduced prices. While the publisher takes a loss on the sales of these books, they're able to make some money off the sale and clear out space in the warehouses.
Copies of remaindered books are marked by the publisher, distributor or bookseller, to prevent them from being returned. "Remainder marks" have varied over the years, but today most remainders are marked with a stroke with a felt-tipped marker across the top or bottom of the book's pages, near the spine. This practice is rare in the UK (where the Sale of Goods Act 1979 protects the purchaser's right to return goods that are not "of merchantable quality", "as described" or "fit for intended purpose") compared with the United States.



3. Sitter!! Identify the place from the satellite pic.





Ans.: The English Channel



4. Connect these books.




Ans.: Books which are set within one day or say a 24 hours timeline



5. Connect the Rugby Club with the Tennis star











Ans.: The London New Zealand Rugby Club
Tim Henman

Aorangi Terrace, colloquially known as "Henman Hill", is an area in the grounds of the All England Lawn Tennis and Croquet Club where, during the annual Wimbledon tennis championship, crowds of people without showcourt tickets can watch the tennis matches live on a giant television screen at the side of No. 1 Court.The terrace is named after Aorangi Park, the London New Zealand Rugby Club's grounds which were situated on the site until 1981. Since the late 1990s however, the area has been referred to as "Henman Hill", named after the former British player, Tim Henman.






6. This WWII photograph popularized something. What?





Ans.: Ray Ban Aviator sunglasses
The Aviator style was first noticed world-wide during World War ll when worn by Gen. Douglas MacArthur.The Aviator became a well-known style of sunglasses when General Douglas MacArthur landed on the beach in the Philippines in World War II. Photographers snapped several pictures of him wearing them for newspapers, and Americans instantly fell in love with them.








7. What's the mess all about?






Ans.: The photo is 3 September 1967, on which traffic in Sweden switched from driving on the left-hand side of the road to the right.

All non-essential traffic was banned from the roads from 01:00 to 06:00. Any vehicles on the roads during that time had to follow special rules. All vehicles had to come to a complete stop at 04:50, then carefully change to the right-hand side of the road and stop again before being allowed to proceed at 05:00.


8. What is unique about this product?







Ans.: Haathi Chaap is a brand of paper manufactured in Rajasthan, India, out of elephant dung.The water of the dung is used as fertilizers in the field, and the dung is dried up and used to manufacture paper.
First, elephant dung is dried, washed and disinfected, so that only clean fibre remains.
This fibre is sorted to remove all non-dung fibres (which might have stuck to the dung that is often collected from roadsides or reserved forests).
The sorted fibre is boiled for at least four hours in a vat to ensure the fibres are clean and soft.
The manufacturing process thereafter is similar to that of handmade paper. The boiled pulp is then put through pulp beaters. Colours or dyes are added when the pulp is beaten in the beater. Then the pulp is mixed with water, and lifted up on flat sieves, to dry into reams of paper. Once the paper has dried, it is either smoothened by stones or by passing it through a calendering machine to make it smooth and usable. http://www.elephantpoopaper.com/



9.These two paintings were painted together by two famous people (though famous not as painters). Identify the painters.







Ans.: Michael Jackson and Macauley Culkin. They poainted these together at the Neverland Ranch


10. Interesting advertisement for an interesting product. Whats the product?






Ans.: Sanitizes Tape Worms to keep you slim.