Showing posts with label Sports Quiz. Show all posts
Showing posts with label Sports Quiz. Show all posts

Jun 11, 2009

Connection Fundaez

1. Connect. Put Fundaez.



















Ans.: Oscar Awards.

Levis 501 is the reference to the numbering of Oscar statuettes. They were first numbered in 1949 with Serial No. 501. Second pic features Matilda Rose Ledger, daughter of Heath Ledger who is the legal heir to the Oscar presented to the deceased for the role of the Joker. Because she is only 3, Matilda is legally unable to crayon an X on the winner's agreement not to resell his or her Oscar without first offering it back to the academy for $1, or a handful of Gummi Bears. The agreement is the academy's way of limiting what might otherwise be a lively secondary market in Oscars.


2. Connect. Put Fundaez.



















Ans.: Clockwise: Marcelo Rios, Dinara Safina, Jelena Jankovic.

They are the only players who were ranked No.1 but have remained ‘Slam-less’ (not won a Grand Slam in their careers.)




3. Put Fundaez.

























Ans.: Clockwise: Kim Stanley Robinson, Flashline Mars Arctic Research Station (FMARS) on Devon Island, Canada, Flag of Planet Mars.

Kim Stanley Robinson's popular trilogy Red Mars, Green Mars, and Blue Mars provided the concept for the flag.




4.The three guys on the first pic came up with the idea introducing beer in a new package. The beer they launched (close up in the second pic) is now the most popular in their country. I don’t need the IDs of the guys, just give the reason for the popularity of this beer.


























Ans.: Skinny Blonde Beer.
The Skinny Blonde bottle features a 1950s-style pin-up called Daisy whose red bikini disappears as the beer level drops and the bottle warms up, thanks to the modern ink technology used on the labels


























5. Simple, Connect

























Ans.: Clockwise: Mahatma Gandhi, Apur Sansar, Anuradha, Alice in Wonderland.
Connect: Pandit Ravi Shankar Composed music for these movies. Gandhi, Apu Triology, Anuradha and "Alice in Wonderland" (1966, directed by Jonathan Miller)

6. Identify and connect these cricketing personalities to another cricketing personality.












Ans.: From Left to Right: Rohan Kanhai, M.L.Jaisimha, Gundappa Vishwanath.

Rohan Gavaskar was named Rohan Jaivishwa by his father as a tribute to his 3 favourite cricketers - Rohan Kanhai, ML Jaisimha and Rohan's uncle, Gundappa Vishwanath





7. Identify, Connect, Put Fundaez



















Ans.: Clockwise: Prof. Sugata Mitra (Chief Scientist, Emeritus, at NIIT), The opening day of the Learning Station at Shivpuri, The very first Learning Station at Kalkaji - rear view, Danny Boyle.

Funda: Prof. Sugata Mitra is credited with the discovery of Hole-in-the-Wall. Mitra's team carved a "hole in the wall" that separated the NIIT premises from the adjoining slum in Kalkaji, New Delhi. Through this hole, a freely accessible computer was put up for use. This computer proved to be an instant hit among the slum dwellers, especially the children. With no prior experience, the children learnt to use the computer on their own. Encouraged by the success of the Kalkaji experiment, freely accessible computers were set up in Shivpuri (a town in Madhya Pradesh) and in Madantusi (a village in Uttar Pradesh). These experiments came to be known as Hole-in-the-Wall experiments.

The Hole in the Wall experiment has left a mark on popular culture. Indian diplomat Vikas Swarup read about Mitra's experiment and was inspired to write his debut novel Q and A - this subsequently went on to become the movie Slumdog Millionaire.



Jul 30, 2008

The Really Tough Olympics Quiz

Q1)




















The man in the first picture (small, B&W) has some kind of firsts to his credit. He has worked in a number of movies. Identify him and Put Fundaez.


Ans.: Norman Pritchard. He was the first Indian athlete to participate in the Olympic Games. He was also the first Indian and first Asian to win an Olympic medal. He won two silver medals in the 1900 Summer Olympic Games at Paris. He studied at Saint Xaviers College, Kolkata and is credited with the first hat-trick in an open football tournament in India, for Saint Xavier’s against Sova Bazar in July, 1897. He acted in a number of Hollywood movies and Broadway plays. For more information on him, please refer to http://en.wikipedia.org/wiki/Norman_Pritchard


Q2) Of late, this photograph has been doing rounds on the internet. What subject does it spoof.



























Ans.: How China came up with the The Beijing Olympics Logo. It’s a spoof.


















(Click on the pic for a bigger view, its hilarious)













Q3) Connect and Put Fundaez


































Ans.: These are the flags of Australia, Sweden, China and Hong Kong. The funda is Equestrian Events held at different countries (or two different continents) than the host country. During the 1956 Melbourne Olympics, the Equestrian Events were held at Stockholm, Sweden because of strict quarantine requirements of China. Again in the 2008 Beijing Olympics, the Equestrian Events are being held at Hong Kong, due to high levels of equine disease in Beijing. Hong Kong was chosen the site, because it has high standards of quarantine for horses (due to the horse racing industry)





Q4) Put Fundaez




























Ans.: The International Olympic Committee had a great political success (in the 1956 Melbourne Games) in managing to bring together the two Germanys (East and West) within a combined team (EUA) competing under a black, red and yellow flag with the Olympic rings and with "Ode to Joy" from Beethoven's IX Symphony as their anthem.





Q5) What is happening here. Put Fundaez.
































Ans.: The first full marathon (distance of 42.195 km) was held in the 1908 London Olympics. This is the photo of Italian runner Dorando Pietri. He was the first to enter the stadium, but he was clearly in distress, and collapsed of exhaustion before he could complete the event. He was helped over the finish line by concerned race officials, but was later disqualified and the gold medal was awarded to John Hayes who trailed him by 30 seconds.

Extra Funda: This was the first time that the marathon was run over its now-standard distance of 42.195 km (26 miles 385 yards). This distance was chosen to ensure that the race finished in front of the box occupied by the British royal family. The marathon had been 40 km for the first games in 1896, but was subsequently varied by up to 2 km due to local conditions such as street and stadium layout. At the six Olympic games between 1900 and 1920, the marathon was raced over six different distances.

May 1, 2008

Sports Quiz Group Anniversary Quiz

1. I was completely made of leather; unlike any other one I featured 32 hand stitched panels (12 black pentagons and 20 white hexagons), creating the best shape of my times. My name was derived from “Star of the Television”. I was the first of my kind. I was so made so that I would be visible to the entire world. Who am I?

Ans.: Adidas Telstar. It was the first Official Football of FIFA. It was developed by Adidas for the 1970 FIFA World Cup, Mexico. It was specially made in Black and White colour combination so that it would be clearly visible on the B&W Television sets. Earlier, the balls were usually brown in colour.


2. Connect



Ans.: Force India F1 Team. First Logo belongs to Spyker Cars and the Second logo belongs to the UB Group.

3. What has just happened here? And What follows. Put Fundaez



Ans.: Brazil Vs Chile, World Cup Qualifier, 1989. That’s Roberto Rojas in the picture. Chile were 1-0 down in the match.
Plan: The Chileans had planned to force an abandonment of the match and replay it on a neutral venue.
Execution: On 69th minute, goalkeeper Roberto Rojas threw himself into the smoke of a firecracker (thrown in by a lady in the crowd), which had landed nearby, pulled a razor blade from his gloves and stabbed himself in the head.
The Result: Lots of blood, a mass brawl, a walkout, an abandonment. After investigation of video footage, the match was awarded to Brazil, with no replay. Rojas was banned for life (ban was lifted by FIFA in 2001) and the girl who threw the firecracker was signed by Playboy Brazil ( ;) , now that’s something).


4. Whose epitaph reads- "In memory of a once fluid man, crammed and distorted by a classical mess”?

Ans.: Bruce Lee

5. If a batsman hits the ball and it breaks into two (or three or as many as you like parts) and suppose one piece of the broken ball (or as many pieces as you wish) get caught by the fielder/s, What decision will be given by the umpire? Will he be given out?

Ans.: Not out. The ball will be declared dead.

6. Who said "When I came back to my native country, after all the stories about Hitler, I couldn't ride in the front of the bus. I had to go to the back door. I couldn't live where I wanted. I wasn't invited to shake hands with Hitler, but I wasn't invited to the White House to shake hands with the President, either."

Ans.: Jesse Owens

7.Who gave Kapil Dev, the nickname “Haryana Hurricane”?

Ans.: The Guinness Book of World Records

8.This game derives from an old children’s game ‘Batttledore’. It’s named after the country estate of the dukes of Beaufort in Gloucestershire, England, where it was first played in about 1873. Name the game.

Ans.: Badminton

9.'DB-07’ is an in-house brand of children’s clothing from Marks & Spencer. What is DB in DB-O7?

Ans.: David Beckham, brand ambassador of Marks & Spencer. He uses Jersey No.7, when he represents England

10. The Australian Broadcasting Corporation has a unique Post Box Number in every state of Australia. This number is in honour of a Sporting great. Name the Sportsman, the number and the significance of the number.

Ans.: In honour of Sir Donald Bradman, the post boxes of ABC are numbered 9994, to honour his test career average of 99.94.

11.And Finally, a Bonus Question – A Tribute to the Golden Period of Indian Hockey. India beat USA 24-1 in the 1932 Los Angeles Olympics, one of the biggest wins of all times. Put Fundaez – How did the USA team score their lone goal?

Ans.: The Indian goalkeeper Richard Allen was signing autographs behind the goal post!!

Apr 26, 2008

A Sporty Affair II

1.Put Fundaez






























Ans.: The Hand Of God Goal. It was scored as a result of an illegal (but unpenalized) handball by Diego Maradona in the quarter final match of the 1986 FIFA World Cup between Argentina and England. Here's the illustration and original photo.


















2. "He paused to calculate the optimal turbulent laminar transition trajectory before it. The man can carry out a multi-variable physics calculation in his head to compute the exact trajectory required. Almost certainly the flow around the ball must have changed from turbulent to laminar several meters from the target. Mr._______ was applying some very sophisticated physics.", thus concluded a team of scientists analyzing a scene in 2002. Which movie owes its name due to this?

Ans.: Bend It Like Beckham


3. Connect and Put Fundaez

























Ans.: Tattoos on David Beckham's Body.
That's Queen Victoria (name reference to his wife Victoria), Brooklyn Bridge (reference to his son Brooklyn), Picture from Romeo & Juliet (reference to his son Romeo) and the Winged Cross. He has got all these tatooed on his body.. Victoria is written in Hindi.









4. Connect & Put Fundaez














Ans.: Sportsmen having sporting terms named after them. Dick Fosbury gave his name to the Fosbury Flop, that's the was most high jumpers cross the bar and the second picture is of Vinoo Mankad, known for Mankading.




5.Connect


















Ans.: The first No.1 Rank holders in Men and Women ATP Ranking. That;s Illie Nastase and Billie Jean King.

Apr 9, 2008

A Sporty Affair

1. A basic form of this sport can be traced back to the 13th century, but it may have existed even earlier than that. It seems to have originated among the children of the farming and metalworking communities in the weald between Kent and Sussex. In 1598, a court case referred to this sport being played at the Royal Grammar School, Guildford. The Oxford English Dictionary gives this as the first recorded instance of this sport in the English language. The first ever international contest of this game took place between USA and Canada. Which sport?
Ans.: Cricket



2. Who are they? Put fundaez. (Think Cricket)


Ans.: “The Invincnibles”. The Australian cricket team in England in 1948 was captained by Don Bradman, who was making his fourth and final tour of England. The team is famous for being the first Test match side to play an entire tour without losing a match. This feat earned them the nickname of The Invincibles.



3.Appleby Arrows
Ballycastle Bats
Bigonville Bombers
Braga Broomfleet
Caerphilly Catapults
Chudley Cannons
Falmouth Falcons
Fitchburg Finches
Gimbi Giant-Slayers
Grodzisk Goblins
Gorodock Gargoyles
Haileybury Hammers
Heidelberg Harriers
Holyhead Harpies
Karasjok Kites
Kenmare Kestrels
Montrose Magpies
Moose Jaw Meteorites
Moutohora Macaws
Patonga Proudsticks
Pride of Portree
Puddlemere United
Quiberon Quafflepunchers
Regina Riders
Stonewall Stormers
Sunmbawanga Sunrays
Sweetwater All-Stars
Tarapoto Tree-Skimmers
Tchamba Charmers
Thundelarra Thunderers
Toyohashi Tengu
Tutshill Tornados
Vrasta Vultures
Wington Wanderers
Wimbourne Wasps
Wollongong Warriors

Which sport do these teams play?

Ans.: Quidditch


4. This game is called Syatong in Philippines and Lippa, Lipe, Tirolo or S-cianco in Italy. This game is also shown in the movie “Watch Out We Are Mad”. Which sport?

Ans.: Gilli Danda


5. About whom did Sir Don Bradman say “He scores goals like runs in cricket”?

Ans.: Major Dhyan Chand, the Hockey Wizard


6. Identify and put Fundaes

Ans.: The Australian Aboriginal cricket team in England in 1868 was a cricket team made up of Australian Aborigines that toured England between May and October 1848, the first Australian cricket team to travel overseas.


7. Connect. Put Fundaes. (Its a sports quiz, so think accordingly)
























Ans.: Munich Massacre. The dog in the photo is Waldi, the mascot of Munich Olympics, the first time a mascot was introduced. The guy in the pic is Eric Bana, who starred in the movie made on the Munich Massacre. The map shows Fürstenfeldbruck Air Force Base in Germany. This was the site of the denouement of the Munich Massacre. The nine Israeli hostages and eight Black September terrorists who held them were flown to the base from the Olympic Village on a helicopter, where the terrorists believed they would be flown to a friendly Arab nation. After a rescue operation attempted by the Government, the terrorists shot their bound captives and blew up the helicopter. Bloody Terrorism.



8. After What did the French President Jacques Chirac say “You are a virtuoso, a genius of world football, and that’s why France admires and loves you”

Ans.:
After Zizou head butted Marco Materazzi. The French President said this after France forgave its favourite icon.


9. He was the Junior National champion in Diving for 6 years in a row from the age of 11.He also got a bronze medal at the lone National Games, in which, he participated. He rightfully claims to have been among the top 3 divers in the country until he retired at the ripe age of 19. His sporting excellence got him an admission to St. Stephen’s college and he later went on a year long scholarship to Davidson college, North Carolina. He played lot of first division club cricket for the Calcutta Cricket and Football Club and when he was in Hyderabad, he played for the Vazir Sultan Tobacco which was in the A-division of Hyderabad Cricket Leagues. He embarked on a new career altogether during the 9th Asian games in 1982. His career took off from the Commonwealth Games in ’82. Today he is one of the most recognized personalities in his field.

Ans.: Charu Sharma



10. "The bugger served so slow that I went off to sleep waiting for the ball to come." Who said this about whom?
Ans.: John McEnroe about Ramesh Krishnan