Showing posts with label India Quiz. Show all posts
Showing posts with label India Quiz. Show all posts

Aug 14, 2010

Independence Day Special India Quiz

1. What is the main source of inspiration behind this logo?







Ans.: The XIX Commonwealth Games 2010 logo is derived from the Chakra which symbolizes the national freedom, integrity and vigor.


2. Identify this HERO.




Ans.: Chandrashekhar Sitaram Tiwari, better known as Chandrasekhar Azad, one of the most important revolutionary, who shot himself, keeping his pledge to never be captured alive by the British



3. The horse stables in this Japanese Shinto shrine have an Indian connection. Give me the connection.





Ans.: The stable of the shrine's sacred horses bears a carving of the three wise monkeys, who hear, speak and see no evil, a traditional symbol in Chinese and Japanese culture, which was hugely popularized by Mahatma Gandhi in India and in some school text books is attributed as a brainchild of the Mahatma.




4.ID the TV serial from this theme music.





Ans.: Bharat Ek Khoj





5. In the early 18th Century, Lahore was famous for its weekend markets. The tradition was such that the first sale on every market day was made to a dwarf. What practice has this resulted in?

Ans.: Boni or Bauni. The hindi / urdu word for a dwarf is Bauna,so Bauni from the word Bauna.


6.Id the chick performing in the opening titles of this movie (ala James Bond flick type opening credits) and also her other claim to fame





Ans.: Katy Mirza. She was the first Indian girl to be Playboy’s bunny girl.



7.The person in this pic (along with Indira Gandhi) was a veteran journolist and played an instrumental role in the episode of India giving asylum to a World figure. Put Fundaez.




Ans.: Naresh Chandra Rajkhowa.
The Dalai Lama’s request letter for asylum had reached Rajkhowa by mistake in Shillong, where he was based as the correspondent of the The Assam Tribune, a local English daily published from Guwahati.
The messenger, who carried the Dalai Lama’s request letter written in English, reached Rajkhowa instead of a government official to whom the letter was addressed and who was residing near the journalist’s residence.
Rajkhowa first copied the whole letter before sealing it once again for handing it over to the messenger for delivery to the official and thus broke the story about the Dalai Lama’s flight in The Assam Tribune.
Rajkhowa was also the first Indian journalist to have interviewed the Tibetan religious leader.



8. Distribution and Collection flowchart of?






Ans.: Shri Mahila Griha Udyog Lijjat Papad


9. Id the valiant lady on the stamp and what is her claim to fame.




Ans.: Neerja Bhanot.
She was a flight attendant for Pan Am airlines, based in Bombay, India, who died while fighting terrorism on board the hijacked Pan Am Flight 73 on September 5, 1986, she went on to become the youngest recipient of India’s highest civilian award for bravery, the Ashoka Chakra



10. X (a term depicted in this cartoon) has been happening in India since 1959. The intensity of X has been lowered this year. What and Where?





Ans.: X is Goose-Step.The goose-step is a special marching step usually performed in formal military parades and other ceremonies. While marching in parade formation, troops swing their legs in unison to a nearly horizontally position while keeping their knees locked. It happens at the Wagah Border at the Flag Lowering Ceremony (see video below) every day. In July 2010, as part of a move initiated by India, both countries agreed to tone down the aggressiveness exhibited by soldiers during the gate closing ceremony. This was owing to the fact that the soldiers hurt their feet and knees performing the goose-stepping every day


Jul 7, 2010

India Quiz

1.Connect the two ladies.


Ans.: Indira Gandhi (IGI,Delhi) and Ahilya Bai Holkar (Indore) are the only two airports in India named after females.


2. Put Fundaez.



Ans.: This is a book written by Sir Edmund Hillary which gives account of his Jet Boat expedition from the mouth of the Ganges to the source of the Ganges, i.e. against the flow of the river in 1977.


3. Identify the gent on the TIME Cover.




Ans.: V. K. Krishna Menon



4. Connect


Ans.: Nagin.

Vyjantimala, Reena Roy, Sri Devi, Mallika Sherawat. All have played Nagins in movies




5. Print Ad for?



Ans.: Kleenex Tissues


6.These four ladies are the only ones who have done this. Put Fundaez.




Ans.: Jaddan Bai, Saraswarti Devi, Usha Khanna, Sneha Khanwalkar are the only four females to have composed music in Bollywood.



7. A sponsored an All India Beauty Contest for hunting a new face for Bollywood and was won by B. C is a photograph from the sets of the movie D, where B is seen along with the lead male star and the director.

Solve for A,B,C & D.














Ans.: 'For Talat's film 'DIL E NADAAN' [D], famous producer A.R. Kardar launched an 'All India Beauty Contest' to hunt for a new heroine to act opposite this immensely popular and much sought after Singing Star. The contest was sponsored by "Kolynos" [A] the then leading brand of toothpaste. The winner was beautiful Peace Kanwal [B] and she did the romantic lead opposite Talat. It was a dream come true for her ! Which girl in those days would not have given her right ear to come face to face with this handsome King Of Ghazals !!!



8. Connect






Ans.: Founders of the different State Banks which were later nationalised.

Mir Osman Ali Khan,Nizam of Hyderabad (State Bank of Hyderabad)
Maharaja Bhupinder Singh of Patiala (State Bank of Patiala)
M. Visvesvaraya (State Bank of Mysore)
C.P.Ramaswamy Iyer (State Bank of Travancore)
Maharaja Tukoji Rao Holkar III (State Bank of Indore)



9. Look at the painting carefully and weave a story in connection with the stone shown alongside.





Ans.: Katha of Syamantaka Mani and Kohinoor Diamond.

Syamantaka Mani is perhaps the most famous jewel in Indian Mythology. The painting shows Lord Krishna with Jambavanta and the Syamantaka Mani. According to Hindu mythology, Lord Krishna fought with Jambavanta to get the Syamantaka Mani. It is speculated that the Kohinoor is indeed the Syamantakamani passed down through the ages.



10. Lateral Thinking. Specific Connect





Ans.: NDTV

NDTV India
NDTV Imagine (Imagine by John Lenon)
NDTV Profit
NDTV Lumiere (Lumiere Brothers)
NDTV Imagine Showbiz (Showbiz, Mukesh Bhatt movie)

Aug 11, 2009

India Quiz

Q1) This movie won an Oscar. I need the Indian connection to this movie.




























Ans.: Best Boy by Ira Wohl, won the 1979 Oscar for Best Documentary.The Oscar Award for this movie was awarded by Persis Khambatta, making her the first Indian citizen to present an Oscar.


Q2) If He is the first male to do something, Who is the first female?




























Ans.: Ganesh Vasudev Mavalankar was the first speaker of the Lok Sabha. Meira Kumar became the first female speaker of the Lok Sabha on May 30, 2009.


Q3) He was the lucky man, who got the chance to do something first,which is historical.
(hint: He has worked along with Kamal Hasan and Rajnikanth, this hint is only to make it easier to search if you do not know him.)




























Ans.: At 5.30 AM, on the morning of August 15, 1947, Poornam Vishwanathan announced to the country that it had attained freedom from the British on the AIR News. "India is a free country," was his first sentence.


Q4) This Indian cricketer was on a car which met an accident. Luckily he survived, but the son of a reknowned singer died in the accident. Identufy this cricketer and the singer.






























Ans.: Sairaj Bahutule. Jagjit Singh's son, Vivek Singh died in the fatal accident.


Q5) Connect.













Ans.: Leander Paes and the Munich Massacre. Leander's parents (his father, Vece Paes was a former Indian hockey midfielder, and representing the Indian team in the 1972 Munich Olympics, and his mother Jennifer Paes is a former basketball player from India who captained the Indian national basketball team in 1982 and participated in the 1972 Summer Olympics) were part of the official games squad The games were closed for 4 days because of this incident and his parents having nothing to do ,well conceived him. Leander was born on June 17, 1973 and the Games were held between August 26 to September 11, 1972. This was told by Paes in an interview to prorogram Harsha Online.


Q6) This inspired a super hit Hindi song. Name the song.





Ans.: Yeh Dil Na Hota Bechara, Jewel Thief.






SD Burman and RD Burman were driving home one night after seeing “The Bridge on the River Kwai” when SD Burman started tapping out the tune on the car’s dashboard, improvising on Colonel Bogie’s March, which turned into this song.




Ans.:
Q7) A simple Sporting Connection to end with. Explain.


























Ans.: Hilsa vs Prawn aka East Bengal vs Mohun Bagan.
Traditionally East Bengal Fans celebrate their Win by eating Hilsa Fish and Mohun Bagan Fans celebrate win by eating Prawns.




Happy Independence Day & Enjoy