May 1, 2008

Sports Quiz Group Anniversary Quiz

1. I was completely made of leather; unlike any other one I featured 32 hand stitched panels (12 black pentagons and 20 white hexagons), creating the best shape of my times. My name was derived from “Star of the Television”. I was the first of my kind. I was so made so that I would be visible to the entire world. Who am I?

Ans.: Adidas Telstar. It was the first Official Football of FIFA. It was developed by Adidas for the 1970 FIFA World Cup, Mexico. It was specially made in Black and White colour combination so that it would be clearly visible on the B&W Television sets. Earlier, the balls were usually brown in colour.


2. Connect



Ans.: Force India F1 Team. First Logo belongs to Spyker Cars and the Second logo belongs to the UB Group.

3. What has just happened here? And What follows. Put Fundaez



Ans.: Brazil Vs Chile, World Cup Qualifier, 1989. That’s Roberto Rojas in the picture. Chile were 1-0 down in the match.
Plan: The Chileans had planned to force an abandonment of the match and replay it on a neutral venue.
Execution: On 69th minute, goalkeeper Roberto Rojas threw himself into the smoke of a firecracker (thrown in by a lady in the crowd), which had landed nearby, pulled a razor blade from his gloves and stabbed himself in the head.
The Result: Lots of blood, a mass brawl, a walkout, an abandonment. After investigation of video footage, the match was awarded to Brazil, with no replay. Rojas was banned for life (ban was lifted by FIFA in 2001) and the girl who threw the firecracker was signed by Playboy Brazil ( ;) , now that’s something).


4. Whose epitaph reads- "In memory of a once fluid man, crammed and distorted by a classical mess”?

Ans.: Bruce Lee

5. If a batsman hits the ball and it breaks into two (or three or as many as you like parts) and suppose one piece of the broken ball (or as many pieces as you wish) get caught by the fielder/s, What decision will be given by the umpire? Will he be given out?

Ans.: Not out. The ball will be declared dead.

6. Who said "When I came back to my native country, after all the stories about Hitler, I couldn't ride in the front of the bus. I had to go to the back door. I couldn't live where I wanted. I wasn't invited to shake hands with Hitler, but I wasn't invited to the White House to shake hands with the President, either."

Ans.: Jesse Owens

7.Who gave Kapil Dev, the nickname “Haryana Hurricane”?

Ans.: The Guinness Book of World Records

8.This game derives from an old children’s game ‘Batttledore’. It’s named after the country estate of the dukes of Beaufort in Gloucestershire, England, where it was first played in about 1873. Name the game.

Ans.: Badminton

9.'DB-07’ is an in-house brand of children’s clothing from Marks & Spencer. What is DB in DB-O7?

Ans.: David Beckham, brand ambassador of Marks & Spencer. He uses Jersey No.7, when he represents England

10. The Australian Broadcasting Corporation has a unique Post Box Number in every state of Australia. This number is in honour of a Sporting great. Name the Sportsman, the number and the significance of the number.

Ans.: In honour of Sir Donald Bradman, the post boxes of ABC are numbered 9994, to honour his test career average of 99.94.

11.And Finally, a Bonus Question – A Tribute to the Golden Period of Indian Hockey. India beat USA 24-1 in the 1932 Los Angeles Olympics, one of the biggest wins of all times. Put Fundaez – How did the USA team score their lone goal?

Ans.: The Indian goalkeeper Richard Allen was signing autographs behind the goal post!!

1 comment:

Wasi Bin Manazir said...

3. is it Inter vs AC Milan UCL semifinal, Inter were declared losers

5. He will be declared out.

6. Max Schmelling?

7. Guiness book of World Records

8. Cricket

9. David Beckham (7 for his jersey no. for England and man u)

10. Shane Warne, no. 23, reason I dont know...

11. was it through a penalty stroke