Mar 31, 2008

The Usual Suspects

1. This thing, when originated was called Ankada Jugar (a Gujarati term, having to do with numbers). It was made famous (as we know it today) by a gentleman named X. This thing has lost its charm now (but is still prevelant). According to X, this thing has lost its widespread appeal beacause it has been now taken over by criminals. What is this thing I am talking about and who is Mr.X.
Ans.: Matka and X is Ratan Khatri

2.These sweets are world famous now. Put fundes. (The funda is very interesting, and everyone must have seen it.) Hint: They have even trademarked their tagline, now that’s something ;)

















Ans.: Thaggu Ke Laddu. Aisa Koi Saga Nahi Jisko Humne Thaga Nahi. Bunty Aur Bubli



















3.He is the first famous scammer of independent India. He did it long before the likes of Harshad Mehta and Ketan Parikh were even born or going to school. He swindled his way through the largest financial institution of that time and cost some people to resign from their posts. (The most famous person to resign in this case is also a big corporate name in India). Folklore in Kolkata (as the person in question belonged to Kolkata) has it that such were his connections that, while serving his term for the scam, he used to stay at his place for most of the time, while proxy men used to live in the jail for him (on pay).
Ans.: Haridas Mundhra . The then finance minister T.T.Krishnamachari (TTK) had to resign from his post.

4.This movie had its first screening at The Museum of Modern Art, New York. Legend has it that on the first day of shooting, the director had never directed a scene, his cameraman had never photographed one and none of his child artists had ever been screen tested for their roles. The movie was made on a shoestring budget, even to the extent that the director had sold some of his beloved LPs as well as his Life Insurance Policy. The lead actress was convinced to pawn her jewels (to provide financial help). The lead actor was spotted sitting on a neighbor’s terrace by the director’s wife. Halfway through the filming, the director ran out of funds. The Government loaned him the rest amount, allowing him to complete the landmark film. The loan is listed in public record at the time as “road improvement”, a nod to film’s translated title. Name the film and director.
Ans.: Pather Panchali, Satyajit Ray

5.Who is the first ever American actor to star in an Akira Kurosawa film?
Ans.: Richard Gere, Rhapsody in August

6.Identify the company from the print ad (I have deleted most of the things from the white area in the photo)

























Ans.: American Touriser


























7.Simple. Connect.
















Ans.: The lady in the B&W photo is Emma Lazarus, who wrote a sonnet titled “The New Colossus” which is engraved on a bronze plaque and mounted inside the Statue of Liberty.


8.These buses (they have a specific name) run in Honolulu and they have given name to a very common name in technology. What?




















Ans.: These buses are called “wiki wiki”, which inspired Ward Cunnigham to name his technology wiki instead of quick-web. Read more at http://en.wikipedia.org/wiki/Wiki























9.Who has patented the colour Pantone 2685C?

Ans.: Cadbury, the Purple Colour


10.Identify














Ans.: Nicolaus Copernicus



2 comments:

neanderthaldude said...

oi. good questions, man.
loved the pather panchali one.

One said...

The "road improvement" cue was a dead give-away, since it's a widely known fact that Pather Panchali was financed in part by the Department of Roads, Govt. of WB- who are also credited at the beginning of the movie. So, it becomes even easier for those who've actually watched Pather Panchali.

So, here's a follow-up: apart from the state govt. who else loaned him money (5000 bucks) for the completion of Pather Panchali?

And you might as well have blurred or erased "Kopernik" written on the stamp- Cyrillic script is not so hard to decipher. Even the painter's name (Matejko) could be easily read.