Mar 7, 2009

Holi Special :)

1. A lost a game of Chess to B in a prestigious tournament. He lost the game because of a norm of FIDE, which is a rare thing to see. Put Fundaez.














Ans.: During the 2008 Corus chess tournament, Cheparinov's game in the eighth round of Group B against Nigel Short was declared a forfeit after the first move because he had twice refused to shake Short's hand at the start. FIDE's behavioural norms state that, "[a]ny player who does not shake hands with the opponent (...) before the game starts in a FIDE tournament or during a FIDE match (and does not do it after being asked to do so by the arbiter) (...) will immediately and finally lose the relevant game". The reason for Cheparinov's refusal was, according to the appeal made by him and his manager Silvio Danailov, that "some time ago in one of his interviews Mr. Short insulted him and our team gravely". They also claimed the arbiter had not given Cheparinov another opportunity to shake hands, but had immediately declared the game a loss. After their protest, the Appeals Committee of the tournament—consisting of Vladimir Kramnik, Michał Krasenkow and Judit Polgár—overturned the decision to forfeit the game. The Committee also decided that Cheparinov should apologize to Short, that the game was to be replayed the next day and that it should start with a handshake. Short won.


2. Identify the advertiser.












Ans.: Sony VIAO

3. Identify the people circled in the photograph.




















Ans.: Sarvepalli Radhakrishnan and Lakshmi Menon.


4. Put Fundaez



















Ans.: Remington Rand typewriter advertisement featuring Mark Twain and his daughter, Collier's Magazine, February 24, 1945


5. Identify the group.
















Ans.: An Indian cricket team toured England in the 1932 season under the title of the "All-India" team. This was the second tour of England by an Indian team, following the first in 1911. One Test match was played at Lord's Cricket Ground. This was the first Test match ever played by India. England won by 158 runs after scoring 259 and 275-8 declared while India was bowled out for 189 and 187.
The Indians played 36 matches in all, including 26 first-class fixtures. The team won 9 first-class matches, drew 9 and lost 8. Captained by the Maharaja of Porbandar, the team's outstanding batsman was the right-handed CK Nayudu, who played in all the first-class matches, scoring 1,618 runs at an average of 40.45. In the 1933 Wisden, he was selected as one of the five Cricketers of the Year



6.What’s happening here? Put Fundaez.
(Don’t bother about the identities of the people in the picture)
























Ans.: A Sumo wrestler is announcing his retirement. They have to cut their top knot in public to announce their retirement.

7. The man in the picture invented something of military importance (which is now being used by other people too). His invention was perfected in the 17th century and was a Godsend to troops defending against cavalry. His invention was a part of something which shook the world last week. Identify the man and his invention.

























Ans.: Henry Shrapnel. Most of the Sri Lankan players had sustained Shrapnel injuries in the bloody attack.



8. Connect



















Ans.: In StarTrek, the Shuttlecrafts are named after famous scientists. The list is not exhaustive.
Galileo (Galilei), (Christopher) Columbus, (Nicolaus) Copernicus, (Farouk) El-Baz, (Marie) Curie, (Ellison) Onizuka, (Robert H.) Goddard, (Stephen) Hawking


9. Identify this man and his claim to fame.





















Ans.: .: Edwin H. Land, inventor of Instant Photography and founder of Polaroid Corporation



10. The flag is horizontally divided into two fundamental colors, royal blue and scarlet red, with a white equilateral triangle based at the hoist side. At the center of the triangle is a golden yellow sun with eight primary rays, each containing three individual rays, and at each corner of the triangle is a five-pointed golden yellow star. The flag is displayed with the blue field on top in time of peace, and with the red field on top in time of war. Which country?


Ans.: Philippines.

4 comments:

Mister Crowwley said...

1. Cheparinov's game in the eighth round of Group B against Nigel Short was declared a forfeit after the first move because he had twice refused to shake Short's hand at the start.

FIDE's behavioural norms state that, "[a]ny player who does not shake hands with the opponent (...) before the game starts in a FIDE tournament or during a FIDE match (and does not do it after being asked to do so by the arbiter) (...) will immediately and finally lose the relevant game".

2. Vaio

3.

4. Christopher Scoles (I don kno)

5.

6. Sumo wrestler retiring.

7.

8. Great Physicist, a book by William Chropper.

9. Edwin H. Land

10.Philippines national flag

Anand Shankar said...

1)His phone rang, dsiqualifying him
2)Vaio
3)Jawaharlal Nehru and Kamala Nehru
4)Mary had a little lamb??
5)Indias first cricket team to go on an overseas tour?
6)Initiation rites for a sumo wrestler?
7)

darthshak said...

1) A -> Cheparinov, B -> Nigel Short
The game was forfeited in Short's favour because Cheparinov refused to shake hands with Short, which is against FIDE's behavioural norms.
2) Sony
3) Lakshmi Menon, Sarvepalli Radhakrishnan
4)
5) Indian cricket team, 1932
6) Sumo wrestler retiring (They have to cut the knot)
7)
8) They have craters named after them.
9) Edwin Land, Polaroid.
10) Phillipines

Raveesh Mayya said...

Hi.

My name is Raveesh, I'm from Bangalore. I am working on an ambitious project of unifying all QuizBlogs in India..

Visit the portal www.quizblog.in

I would want to list your blog in the Blog Catalog since I found your questions very interesting, informative and at the same time found your blog active.


The site is in Beta state and I am the only one working on it. It would be great if you could spend some valuable time in the portal and write back to me with your feedback.

Let me know if I can list your blog in the site.

I can be reached at raveeshworldwide AT gmail DOT com


Regards,
Raveesh